Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
1kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ,3 kg. jabłek prażonych ze słoika
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i dać na wysmarowaną i posypaną bułką tarta blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24/36 cm.