Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki wody
3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu
1 szklanka cukru
1 kg. jabłek
2 budynie śmietankowe
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub mąką o wymiarach 25×35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 C. przez około 20 minut. Zagotować wodę z cukrem, jabłka obrać pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się wody. Gotować przez około5 minut. Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i dodać do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekroić na pół wzdłuż gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt,przykryć drugą częścią biszkoptu ostudzić. Następnie przygotować bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wyłożyć na wierzch biszkoptu. Rozsmarować i odstawić do wystygnięcia.