JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Składniki:

Biszkopt:

 

5 jajek

1 szklanka cukru

3 łyżki wody

1 i 3/4 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 szklanki wody

3/4 szklanki wody do rozprowadzenia budyniu

1 szklanka cukru

1 kg. jabłek

2 budynie śmietankowe

1/2 litra śmietany 30%

1/2 szklanki cukru

 

Wykonanie:

 

Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub mąką o wymiarach 25×35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 C. przez około 20 minut. Zagotować wodę z cukrem, jabłka obrać pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się wody. Gotować przez około5 minut. Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i dodać do rozgotowanych jabłek. Biszkopt przekroić na pół wzdłuż gorące jabłka wyłożyć na zimny biszkopt,przykryć drugą częścią biszkoptu ostudzić. Następnie przygotować bitą śmietanę ubitą z cukrem. Wyłożyć na wierzch biszkoptu. Rozsmarować i odstawić do wystygnięcia.

 

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.