JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

3 średniej wielkości słoiki jabłek przesmażonych z cukrem

3-4 łyżki żelatyny

1/2 szklanki wody

2 torebki bitej śmietany w proszku (Np. ?Śnieżki?)

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki wody

2 szklanki mleka

Polewa:

1 łyżka śmietany

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżki margaryny

2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodać żółtka i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, aby piana nie opadła. Wyłożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blachę i piec w gorącym piekarniku. Po wystudzeniu wyłożyć na ciasto jabłka wymieszane z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Na masę jabłeczną nałożyć warstwę bitej śmietany zmiksowanej z wystudzoną żelatyną. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka, wymieszać i rozpuścić na słabym ogniu. Kiedy polewa będzie zimna, udekorować nią ciasto w tzw. esy-floresy.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *