JABŁECZNIK NELI

Składniki;

Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
20 dag. cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki gęstej zimnej śmietany
3/4 kostki schłodzonego masła lub margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:
2 kg. jabłek
2 łyżki bułki tartej
cynamon
cukier kryształ
cukier puder

 

Wykonanie;

 
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Masło pokroic na kawałeczki, dodać  do mąki. Posiekać  nożem. Dodać żółtka, siekać dalej. Dodać 3 łyżki śmietany i zagnieść  ciasto aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jabłka obrać i pokroić na plastry.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Ciasto posypać cieniutko bułką tartą  następnie rozłożyć część jabłek posypać cynamonem i cukrem ( wg. uznania) czynność powtórzyć. Jabłka przykryć drugą częścią ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C.około 55- 60 minut. Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.