Składniki:
Kruche ciasto:
250 g. mąki
175 g. masło
80 g. cukru pudru
sól
1 żółtko
Owoce i kruszonka
1 kg. jabłek
sok i starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki galaretki z jabłek lub pigwy
175 g. mąki
1 łyżka kakao
100 g. masła
100 g. cukru
cukier puder
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić 30 minut. Tortownicę śr. 26 cm natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Ciasto rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką, przełożyć do formy, wykleić brzeg. Spód ciasta przykryć papierem, obciążyć suszonym grochem. Ciasto wstępnie zapiec (około 12 minut), usunąć groch i papier. Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Ciasto cienko posmarować galaretką i ułożyć na nim jabłka. Wyrobić kruszonkę: z mąki, masła, kakao i cukru, posypać owoce, jabłecznik włożyć do piekarnika na środkową półkę, piec około 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.