Składniki:
5 jajek
1 średnia cebula
25 dag. mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowina
bułka tarta
sól
pieprz biały mielony
Wykonanie:
Ugotować 4 jajka na twardo. Pozostawić w zimnej wodzie do ostygnięcia. Bardzo drobno pokroić cebulę można utrzeć na tarce i włożyć do mięsa. Do masy mięsnej dodać 3-4 łyżki bułki tartej, ? rozmąconego jajka drugą część zostawić do panierowania, posolić i popieprzyć. Obrać jajka na twardo. Masę mięsną podzielić na 4 części i obtoczyć nią jajka formując kule. Panierować w mące, pozostałej połówce jajka zmieszanej z 1 łyżka wody, bułce tartej. We frytkownicy rozgrzać olej do 180 C. Kule mięsne wkładać do koszyczka do robienia frytek i ostrożnie zanurzyć w tłuszczu. Smażyć na złoto około 8 min. Wyjąć. Osączyć.