Składniki:
2 jajka
250 ml jogurtu
150 ml oleju
300 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130 g .cukru
300g rabarbaru
2 jabłka
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć w temperaturę pokojową. Do jednej miski wbić jajka, dodać olej i jogurt, zmiksować. W drugiej misce umieścić mąkę, odmierzyć proszek do pieczenia i sodę, wsypać cukier. Rabarbar obrać, pokroić w kawałeczki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Składniki mokre wlać do miski z suchymi składnikami, zamieszać tylko do połączenia się składników Wylać na blaszkę 20x26m wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na wierzch rabarbar i jabłka. Piec około 50-60 minut w 180C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.