Składniki:
Spód:
1 i 1/3 szklanki mąki
jajko
1/2 szklanki cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
Wszystko razem utrzeć ,wlać do wysmarowanej tortownicy 26 cm. posypanej uprzednio bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni, około 25 minut do suchego patyczka.
Masa:
800 ml gęstego owocowego jogurtu
300 ml bardzo zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 galaretki o dowolnym smaku.
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 750 ml. gorącej wody, ostudzić. Zimne mleko ubić z cukrem waniliowym. Jogurty wymieszać z gęstniejącą galaretkę, po czym dodać ubite mleko i ponownie wymieszać. Masę wlać na upieczone ciasto, odstawić na kilka godzin do lodówki. Spód w tym cieście może być różny, może to być biszkopt, biszkopciki .