KAPUŚNIACZKI

Składniki:

4 szklanki mąki
1 jajo
4 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju
ulubione przyprawy ziołowe

Farsz:

30 -40dkg pieczarek
1kg.kapusta kiszona
1 duża cebula
2 marchewki
olej lub inny tłuszcz do smażenia
przyprawa do pizzy lub zioła prowansalskie

Na wierzch:

10 dkg startego na tarce sera żółtego
1 jajo
1 łyżka ketchupu

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę zrobić dołek i kruszyć  drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę ,żeby drożdże „ruszyły”. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ,zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1/2 godz. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na łyżce oleju cebulę zeszklić dodać drobno pokrojoną do pieczarek, kapustę kiszoną pokroić ugotować z marchewką poszatkowaną dodać miękką do pieczarek dusić razem około 20 min. Wymieszać wszystkie składniki farszu, przyprawić. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o gr. 2 cm, wycinać szklanką kółeczka (jak do pierogów) nakładać farsz formując kulkę. Takie nadziane kuleczki układać na natłuszczonej blaszce bez odstępów. wierzch posmarować jajem wymieszanym z łyżką ketchupu, posypać żółtym serem, sezamem, makiem słonecznikiem i odstawić na 10 min. Piec w temp. 180′ ok. 30-40min. Powinny się ładnie zrumienić. Na blachę 23x28cm wchodzi 20 kulek.(ja robiłam mniejsze kulki) Podawać w całości (każdy odłamuje sobie bułeczkę) Można przygotować inny farsz, z gyrosem, z mięsem mielonym.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *