Składniki:
1 kg. kwaszonej kapusty
30 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków
10 dag masła
gotowa mieszanka przypraw do dań z kapust
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby myję pod bieżącą wodą, wkładam do garnuszka, zalewam małą ilością zimnej wody i odstawiam na noc. Kwaszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna płuczę na sicie, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do rondla, zalewam gorącą wodą (kapusta musi być cała przykryta). Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję 30 minut bez przykrycia. Namoczone grzyby zagotowuję w wodzie, w której się moczyły. Wlewam razem z wywarem do kapusty i gotuję na małym ogniu, aż grzyby i kapusta będą miękkie. Odparowuję z kapusty nadmiar wywaru, wlewam do niej stopione i lekko przyrumienione masło. Przyprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam i duszę na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Do kapusty można dodać specjalną mieszankę przypraw do dań z kapusty. Wzbogaci ona smak potrawy.