Składniki:
50 dag. karkówki
2 łyżki miodu
1/4 szklanki oliwy
2 łyżeczki majeranku
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 /2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 /2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha. Mięso potnij w grubą kostkę. Przełóż do miseczki. Przygotuj pikantną marynatę: wszystkie podane w składnikach przyprawy wymieszaj z miodem i oliwą. Polej tym pokrojone mięso. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Zamarynowane kawałki mięsa ponabijaj na długie patyczki. Szaszłyki ewentualnie lekko oprósz solą. Ułóż na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie i smaż po około 8 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki podawaj Np. z ziemniakami z wody oraz sałatką przygotowaną z sezonowych warzyw albo pikli i czerwonej cebuli.