KARKÓWKA NA PIKANTNIE W MARYNACIE

Składniki:

50 dag. karkówki

2 łyżki miodu

1/4 szklanki oliwy

2 łyżeczki majeranku

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

1 /2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki soli

1 /2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha. Mięso potnij w grubą kostkę. Przełóż do miseczki. Przygotuj pikantną marynatę: wszystkie podane w składnikach przyprawy wymieszaj z miodem i oliwą. Polej tym pokrojone mięso. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Zamarynowane kawałki mięsa ponabijaj na długie patyczki. Szaszłyki ewentualnie lekko oprósz solą. Ułóż na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie i smaż po około 8 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki podawaj Np. z ziemniakami z wody oraz sałatką przygotowaną z sezonowych warzyw albo pikli i czerwonej cebuli.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *