Składniki:
20 dag kaszy kukurydzianej
20 dag boczku
1 cebula
10 dag bryndzy
10 dag szynki wędzonej
1 łyżka masła
3 – 4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
Kaszę opłukać wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować.
Gotować kaszę na bardzo małym ogniu 30 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać posiekać dodać do boczku i zrumienić. Wymieszać kaszę z boczkiem, bryndzą i śmietaną doprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Przełożyć kaszę do naczynia. Szynkę pokroić w paseczki, ułożyć na wierzchu i zapiekać 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190?C. Podawać z surówką.