KAWIOR Z PRAWDZIWKÓW

Składniki:

 

25 dag. solonych lub 5 dag suszonych prawdziwków

1średnia cebula

 2-3 łyżki oleju

 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 cytryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Solone grzyby wypłukać, starannie odcedzić, drobno posiekać, grzyby suszone  wypłukać, moczyć przez noc, po czym ugotować w tej samej wodzie. Następnie odcedzić (wywar zużyć do  sosu lub zupy), a grzyby posiekać. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, zeszklić  na łyżce oleju, ostudzić i wymieszać z grzybami, przyprawić do smaku  sokiem z cytryny, pieprzem, a jeśli grzyby były suszone – także solą. Przed  podaniem posypać ?kawior” szczypiorkiem.

Podawać z pieczywem jako przystawkę, Np. na sylwestrowym lub noworocznym przyjęciu.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *