KEKS Z OWOCAMI

Składniki:

1  szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 kostki masła roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

7 żółtek,

3 białka

2,5 szklanki bakalii i owoców

 (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki,

daktyle, figi, migdały, orzechy

łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie

z kompotu), pół torebki cukru waniliowego

 

Wykonanie:

 

Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do prostokątnych  foremek wyłożonych pergaminem. Piec50-60 minut w temperaturze 160-180C.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *