Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 żółtek,
3 białka
2,5 szklanki bakalii i owoców
(smażona skórka pomarańczowa, rodzynki,
daktyle, figi, migdały, orzechy
łuskane, gruszki, śliwki i brzoskwinie
z kompotu), pół torebki cukru waniliowego
Wykonanie:
Owoce z kompotu osączyć, pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z 1/5 mąki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać bakalie i owoce oraz resztę mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do prostokątnych foremek wyłożonych pergaminem. Piec50-60 minut w temperaturze 160-180C.
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)