Składniki:
1/2 kg. wieprzowiny
2 ząbki czosnku
1łyżeczka majeranku
świeżo mielony pieprz może być też tłuczony
płatki papryki
sól do smaku
paski słoniny
Dodatkowo:
mocna folia spożywcza
sznurek
parowar
Wykonanie:
Mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać.
Jeśli chcesz dodatkowo okrasić kiełbasę przygotuj paski słoniny lekko je osól po czym obsmaż na patelni. Część można posiekać i obsmażyć. Na folii spożywczej ułóż mięso w formie wałka Wzdłuż połóż paski słoniny, posiekaną słoniną posyp wierzch. Oprósz pierzem, majerankiem, papryką. Zawiń ścisło w folię. Poprzewiązuj w poprzek sznurkiem. Kiełbasę ułóż w parowarze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Paruj około 30 minut.