KILIMANDŻARO

Składniki;

Biszkopt;
8 jajek
20 dag. cukru
6 łyżek maki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić z cukrem na sztywno dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać do połączenia się masy,dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaowy mieszać łyżka drewnianą wyłożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około 35-45 minut ,lub do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt przekroić w poprzek na połowę .

 

Masa jabłkowa;
1kg jabłek
2 galaretki agrestowe
1 łyżka masła

Wykonanie;

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć,dodać suchą galaretkę,wymieszać i jeszcze chwile smażyć.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag. masła

Z mleka, cukru,żółtek,maki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać letni budyń utrzeć aby masy się połączyły.

Przełożenie ciasta;
Ciasto ciemne-masa jabłkowa-masa budyniowa-ciasto ciemne- polewa.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.