1 kg . piersi z drobiu
2 jajka
5 ząbków czosnku
2łyżki bułki tartej
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
lubczyk
rozmaryn
chili do smaku
dodatkowo 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Wykonanie:
Mięso zmielić w maszynce używając sitka o największych oczkach. Żółtka jajek oddzielić od białek, 1 żółtko zostawić na później do posmarowania. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, bułkę tartą, sól i wszystkie przyprawy, dobrze wyrobić, na koniec połączyć z pianą ubitą z 3 białek. Podzielić masę na pół. Masy wyłożyć do dwóch wysmarowanych wcześniej foremek.
Piec w piekarniku w temp.180 C. ok. 1 godziny .Przed końcem pieczenia wierzch posmarować rozbełtanym z małą ilością mleka żółtkiem.