KLOPS DROBIOWY

1  kg . piersi z drobiu

2 jajka

5 ząbków czosnku

2łyżki bułki tartej

sól

pieprz cytrynowy

pieprz ziołowy

lubczyk

rozmaryn

chili do smaku

 

dodatkowo 1 żółtko do posmarowania wierzchu

 

Wykonanie:

 

Mięso zmielić w maszynce używając sitka o największych oczkach. Żółtka jajek oddzielić od białek, 1 żółtko zostawić na później do posmarowania. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, bułkę tartą, sól i wszystkie przyprawy, dobrze wyrobić, na koniec połączyć z pianą ubitą z 3 białek. Podzielić masę na pół. Masy wyłożyć do dwóch wysmarowanych wcześniej foremek.
Piec w piekarniku w temp.180 C. ok. 1 godziny .Przed końcem pieczenia wierzch posmarować rozbełtanym z małą ilością mleka żółtkiem.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *