KLOPS Z PIERSI DROBIOWEJ

Składniki:

1 kg piersi z drobiu
2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
5 ząbków czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól

pieprz cytrynowy

pieprz ziołowy

lubczyk

rozmaryn

chili do smaku
ew. garść czarnych oliwek
płatki migdałowe do posypania wierzchu

Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce używając sitka o największych oczkach. Żółtka jajek oddzielić od białek, 1 żółtko zostawić na później do posmarowania. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, bułkę tartą, sól i wszystkie przyprawy, dobrze wyrobić, na koniec połączyć z pianą ubitą z trzech białek. Podzielić masę na pół, do jednej z nich dodać drylowane oliwki i wymieszać. Masy wyłożyć do dwóch wysmarowanych wcześniej foremek. Piec w piekarniku w tempraturze 180 C. około. 1 godziny lub w kombiwarze 1 godzina i15 minut. Przed końcem pieczenia wierzch posmarować rozbełtanym z małą ilością mleka żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *