Składniki:
40 dag. mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
olej
1/2 litra bulionu z kostki
1/2 kostki bulionowej
1puszka koncentratu pomidorowego
2 serki topione
2 szklanki kaszy kuskus
szczypiorek
bazylia
sól
pieprz
śmietana
Wykonanie:
Mięso mielone wyrób z jajkiem i 4 łyżkami bułki tartej. Przypraw do smaku. Z masy uformuj pulpety. Obtocz w pozostałej bułce tartej. Usmaż na oleju. Osącz. Bulion i koncentrat wlej do rondla. Posyp bazylią.Zagotuj. Włóż pulpety. Duś pod przykryciem około 30 minut. Wlej kilka łyżek śmietany. Kuskus zalej wodą 1 cm ponad kaszę. Dodaj kostkę bulionową. Wsyp szczypiorek. Gdy kuskus wchłonie większość wody dodaj serki topione. Wymieszaj. Skrop olejem. Podaj z pulpetami.