KLUSECZKI PTYSIOWE

Składniki:

10 dag .mąki

10 dag. masła

2 jajka

żółtko

sól

Składniki:

Zagotować pół szklanki wody z masłem, wsypać przesianą mąkę i cały czas ucierać, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, wbić jaja i ucierać kilka minut, po czym dodać żółtko, sól i dokładnie wymieszać. Przykryte ciasto zostawić w chłodnym miejscu na pół  godziny, aby dobrze stężało (można też przyrządzić je dużo wcześniej, ale kluseczki należy ugotować tuż przed podaniem). Następnie łyżeczką formować malutkie porcje ciasta, wkładać  do osobnego wrzątku i gotować pod przykryciem na dość silnym ogniu. Gdy wypłyną na wierzch, odcedzić i  natychmiast podawać. Są znakomitym dodatkiem do czystych zup lub mięs.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *