KLUSECZKI Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

750g obranych ziemniaków
250g mąki (pół na pół mąka pszenna i drobny grysik)
duża szczypta soli
1 cebula
250g boczku
400 g kiszonej kapusty

Wykonanie:
Boczek pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić na patelnie. Całość smażyć przez około 10 – 15 minut.iemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, bądź zmielić w maszynce do ziemniaków. Gdy ziemniaki są bardzo wodniste, zlać odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Następnie posolić, dodać mąkę i całość wymieszać. Na lekko osolona gotująca się wodę przecierać ciasto przy pomocy specjalnego sitka, bądź odcinać po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej deseczce. Kluseczki wyławiać gdy wypłyną na powierzchnie. Ugotowane kluski wrzucić na patelnię, wymieszać z kapustą, chwilkę podsmażyć i podawać.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *