KLUSECZKI

Składniki:

300 g mąki
3 jajka
100-150 ml wody
sól
20 dkg boczku
1 cebula
50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu)

Wykonanie:

Mąkę, jajka, wodę i trochę soli wymieszać w misce i wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę. Ciasto powinno się dobrze rozciągać i nie rozrywać. W dużym garnku zagotować wodę, wcześniej ją trochę posolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami „zeskrobywać” kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i tak samo powtórzyć z resztą ciasta. Kiedy takie kluseczki są gotowe, można je podawać jako dodatek do innych dań.. Cebulę i boczek drobno pokroić, oddzielnie podsmażyć na patelni. Wymieszać na patelni porcję kluseczek i podsmażyć.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *