KLUSKI CZARNE

Składniki:

1  kg .ziemniaków

 mąka ziemniaczana

 sól

1 jajko

Wykonanie:

Obrać 3/4 kg. ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu ostudzić przepuścić przez maszynkę lub przez praskę. 1/4 kg. surowych ziemniaków obrać zetrzeć na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, odcisnąć i odstawić, żeby ściemniały. Połączyć w misce starte ziemniaki z ugotowanymi. Wyrównać powierzchnię i podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, wyjąć 1/4 część masy wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z gotowanymi ziemniakami .Gotowanych ziemniaków ma być 3 części a mąki ziemniaczanej 1 część  dodać  jajko wyrobić ciasto ziemniaczane. Formować rękoma okrągłe kulki, można też lekko spłaszczać i robić w klusce wgłębienie. Kluski gotować w osolonym wrzątku przez około 7-10 minut na bardzo wolnym ogniu ,od wypłynięcia na wierzch. Kluski podajemy jako dodatek do mięsa, ale doskonale też sprawdzają się jako samodzielne danie ze skwarkami lub z sosem pieczarkowym.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *