Składniki:
10 dag mąki krupczatki
10 dag masła,
5 jajek
sól
Wykonanie:
Utrzeć masło na pianę i cały czas ucierając dodawać po żółtku. Ubić na sztywno pianę z białek, połączyć z utartym masłem, dosypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Formować łyżką małe kluski, wkładać do osolonego wrzątku, gotować chwilę na małym ogniu pod przykryciem, aby podrosły, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Są znakomitym dodatkiem do pieczeni, Strogonowa i czystych zup. Do ciasta na kluski francuskie można dodawać zmieloną wątróbkę, drobniutko posiekane grzyby lub zieleninę (koperek, szczypiorek, pietruszkę).
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)