KLUSKI KŁADZIONE

Składniki:

35 dag. mąki tortowej

5 łyżek mąki kukurydzianej

3 jajka

2 łyżki oleju

sól

Wykonanie:

Mąki wymieszać razem dodać jajka, wlać 3/4 szklanki wody ( zamiast mąki kukurydzianej można dać mąkę tortową lub kaszę mannę). Dokładnie wymieszać i dosyć długo wyrabiać ręcznie lub mikserem. Im  więcej  pęcherzyków powietrza  się wtłoczy  do ciasta tym  kluski są pulchniejsze. Porcje ciasta wkładać łyżeczką do wrzącej zupy pomidorowej i gotować do wypłynięcia. Kluski można także gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i podawać do drugiego dania ,gulaszu lub paprykarza. Można podać polane masłem, posypane cukrem i cynamonem.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *