KNEDLE PTYSIOWE

Składniki:

15 dag. mąki

15 dag. masła

 jajka

75 dag. moreli

1/2 szklanki bułki tartej

Wykonanie:

Zagotować w szerokim garnku 300 ml. wody z 2 łyżkami masła. Wsypać masę i energicznie mieszając gotować na małym ogniu aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia .Zdjąć z ognia i nadal mieszając wbić jajka, odstawić ciasto do schłodzenia. Bułkę tartą zrumienić na reszcie masła . Na oprószonej stolnicy mąką uformować gruby wałek. Pociąć na plastry i dokładnie owinąć nimi  wypestkowane  morele.Porcjami wkładać na osolony wrzątek i gotować kilka minut aż knedle wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową obtoczyć w bułce zrumienionej na maśle i posypać cukrem pudrem. jako inne nadzienie można użyć także śliwek lub truskawek.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *