KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

1/2 kg. ugotowanych ziemniaków
25 dag. twarogu tłustego
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 dag. masła
2 łyżki bułki tartej
szczypta cynamonu
śliwki
cukier w kostkach

Wykonanie;

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Można ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę wypestkowaną z włożoną kostką cukru w środek śliwki i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na gotująca się wodę gotować około 8 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wykładać łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Masło rozpuścić, lekko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.