KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

1/2 kg. twarogu półtłustego

1/2 kg. ziemniaków ugotowanych

2 jajka

1 szklanka maki pszennej

70 dag. śliwek węgierek

cukier

Wykonanie:

 

Ser zmielić przez maszynkę ,  ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać jajka, mąkę pszenną  i wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę wypestkowana, do niej sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie formułując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.