KONFITURA Z MALIN

Składniki:

1  kg. świeżych malin

1  kg. cukru

sok z cytryny

Wykonanie:

Owoce opłukać odsączyć  włożyć do garnka zasypać szklanką cukru i odstawić na kilka godzin żeby puściły sok. Resztę cukru zalać 1i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać sok z cytryny i zagotować.

Do wrzącego syropu przełożyć maliny i gotować na małym ogniu  przez 1/2 godziny delikatnie mieszając i usuwać z powierzchni piankę. Ostudzić masę i zostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu do następnego dnia. ponownie gotować aż maliny staną się szkliste. Gorącą konfiturę rozlać do słoiczków zakręcić ,postawić do góry dnem. Przy gorączce podawać łyżkę do ciepłej herbaty.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *