KOPYTKA

Składniki:

1 kg. ugotowanych ziemniaków

25 dag. mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

sól

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną, połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić  ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować2-3 minuty, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami  lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej.  Doskonałe są także kopytka  smażone.

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *