KOPYTKA ŁATWE

Składniki:

1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
1 jajo
250 – 300 g mąki pszennej
sól
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki wystudzić, zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Schłodzić. Gdy są już zupełnie zimne, wyłożyć ja na poprószoną mąką stolnicę, wbić jajo dodać mąkę i nieco soli, wyrobić szybko gładkie ciasto. Podzielić je na 8 kawałków, każdy oprószyć mąką i uformować z nich rękoma cienki wałek, który pokroić ukośnie na niewielkie części. Przygotowane kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju i gotować 2 – 3 minuty od
momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową, umieścić na sicie, przelać zimną wodą.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *