Składniki
1i1/2 kg. ziemniaków
2 i1/2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Sos:
2 papryki
3 cebule
30 dag. polędwicy wieprzowej
15 dag. sera żółtego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
papryka
curry,
pieprz
sól
oregano
olej
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, zmiel. Dodaj mąkę, jajko i sól, wyrób. Z ciasta uformuj niewielki wałek, pokrój na kopytka. Gotuj w osolonej wodzie kilka minut.
Sos:
Papryki i cebule pokrój na kawałki, smaż na oleju około 15 minut. Dodaj pokrojoną na kawałki polędwicę, smaż do miękkości. Dodaj posiekany czosnek. Półtorej szklanki wody rozrób z mąką, wlej do sosu. Dodaj koncentrat, zagotuj. Przypraw. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Polej kopytka.