Składniki:
1kg ziemniaków
15dag maki
3/4 łyżeczki soli
5o dag. pomidorów
1/4 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu
2 ząbki czosnku
30dag mocarelli
4 łyżki parmezanu
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Odstawić do wystygnięcia pod pokrywką.
Pomidory sparzyć, obrać i usunąć pestki, dusić 20min.do uzyskania gęstego sosu, mogą być pomidory z puszki. Przyprawić oregano, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Z ziemniaczanego ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm i pokroić w kopytka.
Każdy lekko spłaszczyć i odstawić na 10 min. Kopytka gotować w posolonej wodzie.
W wysmarowanej masłem formie układać warstwami kopytka i plasterki sera mocarella poszczególne warstwy polać sosem pomidorowym. Posypać startem parmezanem i zapiec 10-15 min w temp.175 st.