Składniki:
60 dag ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego
1 opak. 250 gram paluszków o smaku krabowym
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Vegeta lub sól
Pieprz kolorowy mielony
1 łyżka posiekanego koperku
1 cebula
Bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Ziemniaki zemleć razem z cebulką surową lub uprzednio zeszkloną i wystudzoną. Dodać paluszki krabowe pokrojone w kosteczkę, jajka, kaszę, obie mąki i koperek. Wymieszać i doprawić do smaku. Formować cygara lub kotlety, panierować je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podać z ugotowanym ryżem i buraczkami lub z barszczem czerwonym
Z tej masy wyszło 20 kotlecików Zrobić je wcześniej a tuż przed obiadem wstawić je na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, aby były cieplutkie