KOTLETY JAGNIĘCE Z CEBULKĄ

Składniki:

 

50 g. bułki tartej

50 g. startego parmezanu

12 kotletów jagnięcych(po ok. 50  g.)

suszony tymianek

suszony  rozmaryn

sól

pieprz

mąka

1 jajko

3 łyżki oliwy

1pęczek szczypiorku

2 cebule

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

100 ml. białego wina

2 łyżki gęstej śmietany

 

Wykonanie:

 

Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Kotlety umyć, osuszyć, doprawić ziołami, solą i  pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej, smażyć na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Szczypiorek oczyścić i pokroić w krążki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i krotko poddusić  na roztopionym maśle. Oprószyć solą i cukrem, wlać wino, dusić 5 minut. Dodać śmietanę i szczypiorek. Cebulę wyłożyć na kotlety. Kotlety można podać z ziemniakami z blachy.

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *