Składniki:
50 g. bułki tartej
50 g. startego parmezanu
12 kotletów jagnięcych(po ok. 50 g.)
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sól
pieprz
mąka
1 jajko
3 łyżki oliwy
1pęczek szczypiorku
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
100 ml. białego wina
2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Kotlety umyć, osuszyć, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej, smażyć na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Szczypiorek oczyścić i pokroić w krążki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i krotko poddusić na roztopionym maśle. Oprószyć solą i cukrem, wlać wino, dusić 5 minut. Dodać śmietanę i szczypiorek. Cebulę wyłożyć na kotlety. Kotlety można podać z ziemniakami z blachy.