KOTLETY RYBNE

Składniki;

600g. łososia

200g. filetów ryby np; halibuta, soli lub dorsza

1 czerstwa bułka  + mleko do namoczenia

4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy + 1 łyżka zalewy oliwnej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Panierka;

mąka

jajko

bułka tarta

Do smażenia;

olej + masło

 

Surówka z młodej kapusty

Składniki;

1/2 główki młodej zielonej kapusty

1 marchewka

1/2 cebuli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Wykonanie;

 

z łososia odciąć skórkę,umyć  go i osuszyć, sprawdzić czy nie ma ości.Pokroić na kilka mniejszych kawałków. To samo zrobić z filetami i z białej ryby. Bułkę namoczyć w mleku , aż całkowicie zmięknie, odcisnąć. Zmiksować suszone pomidory, natkę pietruszki i namoczoną bułkę na pastw ,dodać do ryby i miksować jeszcze chwilę, na mniejszych obrotach, na drobne cząsteczki. Masę doprawić do smaku sola i pieprzem. Uformować 6 kotletów, obtoczyć je w mące , następnie w roztrzepanym jajku, i w bułce tartej. Rozgrzać na dużej patelni 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy patelnia będzie już nagrzana, ustawić umiarkowany ogień, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, uważając aby ogień nie był  zbyt wysoki i kotlety nie zrumieniły się zbyt szybko.

Surówka z młodej kapusty

Wykonanie;

Kapustę opłukać, osuszyć i cienko poszatkować.marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie  warzywa w dużej misce, dodać posiekaną natkę i szczypiorek.

 

(Odwiedzone 6 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.