Składniki:
6 kotletów schabowych
oliwa do smażenia
1 szklanka długo ziarnistego ryżu
1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
1i 1/2 szklanki wody
1 szklanka pieczarek pokrojonych w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire lub przyprawy do zup
sól
pieprz
natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Kotlety lekko zbić, zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, przełożyć na talerz. Ugotować zupę cebulową w dwóch szklankach wody. Ryż, zupę cebulową, wodę, pieczarki, sos sojowy i Worcestershire lub przyprawę do zup, sól i pieprz wymieszać w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i mikrofalować przy maksymalnej mocy(100%) 10 minut, obracając naczynie po 5 minut. Kotlety ułożyć na brzegu naczynia, posypać solą i pieprzem, przykryć pergaminem i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%), obracając raz naczynie (czas mikrofalowania kotletów jest zależny od grubości mięsa). Zmniejszyć moc do średniej (50%) i mikrofalować 15 minut, raz obracając naczynie. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić pod przykryciem 3-5 minut. Podawać z sałatą lub z surówką.