KOTLETY SCHABOWE WYBORNE

Składniki:

 

6 kotletów schabowych

oliwa do smażenia

1 szklanka długo ziarnistego  ryżu

1 opakowanie zupy cebulowej w proszku

1i 1/2 szklanki wody

1 szklanka pieczarek pokrojonych w plasterki

1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka sosu Worcestershire lub przyprawy  do zup

sól

pieprz

natka pietruszki lub koperek

 

Wykonanie:

 

 Kotlety lekko zbić, zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, przełożyć na talerz. Ugotować zupę cebulową w dwóch szklankach wody. Ryż, zupę cebulową, wodę, pieczarki, sos sojowy i Worcestershire lub przyprawę do zup, sól i pieprz wymieszać w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i mikrofalować przy maksymalnej mocy(100%) 10 minut, obracając naczynie po 5 minut. Kotlety ułożyć na brzegu naczynia, posypać solą i pieprzem, przykryć pergaminem i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%), obracając raz naczynie (czas mikrofalowania kotletów jest zależny od grubości mięsa). Zmniejszyć moc do średniej (50%) i mikrofalować 15 minut, raz obracając naczynie. Po wyjęciu z kuchenki pozostawić pod przykryciem 3-5 minut. Podawać z sałatą lub z surówką.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *