Składniki:
60 dag. schabu bez kości
majeranek
sol czosnkowa
1-2 łyżki mąki pszennej
po łyżce oleju
4 łyżki masła
1cebula
1szklanka bulionu
1 kromka razowego chleba
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy oprószyć majerankiem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.Plastry mięsa oprószyć mąką, obsmażyć na patelni z olejem i masłem. Zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w talarki cebulę, posypać nią mięso. Całość podlać gorącym bulionem, posypać miękiszem chleba, przykryć. Piecz 30 minut w temperaturze. 200 C. Serwuj z masłem ziołowym.