Składniki:
500 g .ziemniaków
1 żółtko
100 g. startego ementaleru
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 kotlety z polędwiczki wieprzowej (po około 200 g.)
2 czerwone buraki
2 łyżki margaryny
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ugotować i utłuc. Puree wymieszać z żółtkiem i serem, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać posiekaną pietruszkę. Piekarnik rozgrzać do 225C. Kotlety opłukać, osuszyć i smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony . Na kotlety włożyć puree ziemniaczanej i zapiekać w piekarniku około 5 minut. Buraki obrać, umyć i pokroić w słupki dusić na margarynie około 2 minut. Cebulkę ze szczypiorem oczyścić i pokroić w plastry, dodać , do buraków, całość dusić jeszcze 2 minuty. Kotlety z puree ziemniaczanym podawać z burakami.