KOTLETY ZAPIEKANE Z PUREE ZIEMNIACZANYM

Składniki:

 

 

500 g .ziemniaków

1 żółtko

100 g. startego ementaleru

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

4 kotlety z polędwiczki wieprzowej (po około 200  g.)

2 czerwone buraki

2 łyżki margaryny

1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem

 

Wykonanie:

 

 Ziemniaki obrać ugotować i utłuc. Puree wymieszać z żółtkiem i serem, doprawić solą, pieprzem i gałką,  dodać posiekaną pietruszkę.  Piekarnik rozgrzać do 225C. Kotlety opłukać, osuszyć i smażyć na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony . Na kotlety włożyć puree ziemniaczanej  i zapiekać w piekarniku około 5 minut. Buraki obrać, umyć i pokroić w słupki dusić na margarynie około 2 minut. Cebulkę ze  szczypiorem oczyścić i pokroić w plastry, dodać , do buraków, całość dusić jeszcze 2 minuty. Kotlety z puree ziemniaczanym podawać z burakami.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *