KRĄŻKI ORZECHOWE

Składniki:

 

500 g. mąki

125 g. masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250 g. cukru

2 jajka

szczypta soli

aromat rumowy

200 g. orzechów mielonych laskowych

 

Nadzienie:

Masa orzechowo-czekoladowa ze śmietaną

200 ml. śmietanki kremówki

1 zagęstnik do śmietany

150 g. kremu czekoladowo-orzechowego

 

Dekoracja:

 

opakowanie czekoladowej polewy do ciast

kilka orzechów włoskich

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, sól, dodać masło aromat rumowy ,oraz orzechy laskowe wszystko dobrze zagnieść. Ciasto rozwałkować, używając szklanki ,wyciąć w cieście krążki(średnica 6-8 cm.),położyć je na natłuszczoną blachę i piec przez 10-15 minut. Upieczone i ostudzone ciastka oblać czekoladową polewą do ciast.

 

Wykonanie:

 

Nadzienie:

 

Ubić śmietanę z zagestnikiem. krem czekoladowo-orzechowy roztopić(nie gotować),ostudzić powoli dodać do śmietany UWAGA: Oba składniki śmietana i polewa muszą mieć jednakową,  temperaturę inaczej śmietana się zwarzy. Przygotowane w ten sposób nadzienie, włożyć do szprycy z duża końcówką w zygzaki. Następnie zawartość szprycy wycisnąć na ciastko i przykryć drugim ciastkiem. Ciastka można udekorować  pozostałą masą ze szprycy i kawałkami orzechów włoskich.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *