Składniki:
500 g. mąki
125 g. masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g. cukru
2 jajka
szczypta soli
aromat rumowy
200 g. orzechów mielonych laskowych
Nadzienie:
Masa orzechowo-czekoladowa ze śmietaną
200 ml. śmietanki kremówki
1 zagęstnik do śmietany
150 g. kremu czekoladowo-orzechowego
Dekoracja:
opakowanie czekoladowej polewy do ciast
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto:
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, sól, dodać masło aromat rumowy ,oraz orzechy laskowe wszystko dobrze zagnieść. Ciasto rozwałkować, używając szklanki ,wyciąć w cieście krążki(średnica 6-8 cm.),położyć je na natłuszczoną blachę i piec przez 10-15 minut. Upieczone i ostudzone ciastka oblać czekoladową polewą do ciast.
Wykonanie:
Nadzienie:
Ubić śmietanę z zagestnikiem. krem czekoladowo-orzechowy roztopić(nie gotować),ostudzić powoli dodać do śmietany UWAGA: Oba składniki śmietana i polewa muszą mieć jednakową, temperaturę inaczej śmietana się zwarzy. Przygotowane w ten sposób nadzienie, włożyć do szprycy z duża końcówką w zygzaki. Następnie zawartość szprycy wycisnąć na ciastko i przykryć drugim ciastkiem. Ciastka można udekorować pozostałą masą ze szprycy i kawałkami orzechów włoskich.