KREM CYTRYNOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

 

4 cytryny

5 łyżeczek żelatyny

6 żółtek,

20 dag cukru pudru

5 łyżek mleka,

1szklanka 30% śmietany

25 ml. likieru lub syropu pomarańczowego

truskawki (świeże lub mrożone)

 

Wykonanie:

 

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Wycisnąć sok z cytryn. Żółtka z mlekiem i połową cukru ubić mikserem na puszystą masę, przełożyć do garnuszka, zanurzyć go w gorącej wodzie i, nadal ubijając, dodawać powoli resztę cukru. Gdy masa zgęstnieje, wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Ubitą śmietanę połączyć ze schłodzonym kremem, dodać sok z cytryny, likier lub syrop, wymieszać. Gotowy krem przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *