Składniki:
4 cytryny
5 łyżeczek żelatyny
6 żółtek,
20 dag cukru pudru
5 łyżek mleka,
1szklanka 30% śmietany
25 ml. likieru lub syropu pomarańczowego
truskawki (świeże lub mrożone)
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Wycisnąć sok z cytryn. Żółtka z mlekiem i połową cukru ubić mikserem na puszystą masę, przełożyć do garnuszka, zanurzyć go w gorącej wodzie i, nadal ubijając, dodawać powoli resztę cukru. Gdy masa zgęstnieje, wlać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Ubitą śmietanę połączyć ze schłodzonym kremem, dodać sok z cytryny, likier lub syrop, wymieszać. Gotowy krem przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami.