KREM CZOSNKOWY

Składniki:

3 główki czosnku
4 ziemniaki
10 dag. żółtego sera
1 litr bulionu drobiowego
30 dag. śmietany 30%
2 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
sól

biały pieprz

Wykonanie:


Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek, podsmażyć przez około 4 minuty. Następnie do garnka wlać ciepły bulion, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Zupę wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie z garnka wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować na krem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, cały czas mieszając. Zupę ze śmietaną zagotować i zdjąć z palnika. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zer żółty zetrzeć na tarce. Do miseczek nakładać porcję startego sera i zalewać gorącą zupą.
Zupę można podawać z grzankami.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.