Składniki:
18,5 dag. cukru
1 łyżka soku cytrynowego
3 jajka
2 żółtka
300 ml. mleka
20 dag. śmietany kremówki
20 dag. melona miodowego
15 dag. truskawek
melisa do dekoracji
masło do foremek
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypać 12,5 dag cukru. Mieszając stopić go na jasny karmel, wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami gorącej wody. Foremki (o pojemności 125 ml.) posmarować masłem. Nalać porcje karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Jajka ubić z żółtkami, mlekiem i śmietaną. Przez sitko rozlać do foremek z karmelem. Ustawić je w żaroodpornej formie. Wlać do niej tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec przez 50 minut. Miąższ melona odciąć od skórki, pokroić na cząstki. Truskawki umyć, pokroić w plasterki. Foremki z deserem na chwilę zanurzyć we wrzątku. Krem wyłożyć na talerzyki. Obłożyć owocami.