KREM ŚMIETANKOWY Z OWOCAMI

Składniki:

18,5 dag. cukru

1 łyżka soku cytrynowego

3 jajka

2 żółtka

300 ml. mleka

20 dag. śmietany kremówki

20 dag. melona miodowego

15 dag. truskawek

melisa do dekoracji

masło do foremek

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wsypać 12,5 dag cukru. Mieszając stopić go na jasny karmel, wymieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami gorącej wody. Foremki (o pojemności 125 ml.) posmarować masłem. Nalać porcje karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Jajka ubić z żółtkami, mlekiem i śmietaną. Przez sitko rozlać do foremek z karmelem. Ustawić je w żaroodpornej formie. Wlać do niej tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec przez 50 minut. Miąższ melona odciąć od skórki, pokroić na cząstki. Truskawki umyć, pokroić w plasterki. Foremki z deserem na chwilę zanurzyć we wrzątku. Krem wyłożyć na talerzyki.  Obłożyć owocami.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *