Składniki:
80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3 dag drożdży,
15 dag mąki
1/4 szklanki śmietany
3 jaja
2 łyżki masła,
pieprz
sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Rozkruszone drożdże wymieszać ze śmietaną, odstawić na kilka minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, połączyć z przesianą mąką, jajami i śmietaną, wyrobić ciasto, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło i bardzo dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu. Zarumienione z obu stron kluski wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z surówkami albo jako dodatek dopieczonego drobiu lub cielęciny.
(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)