KRUCHE BABECZKI

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

15-20 dag. margaryny

2 żółtka

2/3 szklanki cukru pudru

Nadzienie:

1opakowanie budyniu waniliowego

25 dag. truskawek (agrestu, jagód, czereśni

1 opakowanie galaretki owocowej

 

Wykonanie:

 

Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować  wałek średnicy około 3 cm. Podzielić każdy na 16 równych plasterków i wylepić nimi foremki babeczek. Ułożyć foremki na blasze i piec w gorącym około. 220C piekarniku 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu  ustawić na stolnicy do góry dnem, a gdy przestygną, lekko uderzać trzonkiem noża w dno foremek i wyjąć babeczki. Nie ruszać, dopóki nie ostygną. Przyrządzić budyń według przepisu na opakowaniu i lekko ostudzić.  Owoce umyć i osączyć. Babeczki napełnić budyniem bezpośrednio przed podaniem, a na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejącą galaretką (przygotowaną w mniejszej o 1/3 ilości wody niż podana na opakowaniu), wstawić na 20 minut do lodówki.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *