Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny lub masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce w/g upodobań mogą być nawet ze słoika
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem, dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę cały czas miksując. Dodajemy mąkę i proszek i miksujemy dalej. Gotowe ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę , układamy owoce i posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczkę masła
1 łyżeczkę smalcu
1i1/2 szklanki mąki
starta skórka z cytryny
Wykonanie:
Wszystko wyrobić rękami i posypać placek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C. na około 35 min aż się lekko zarumieni .Gdy lekko przestygnie polukrować .
Lukier:
1 białko cukier puder sok z pół cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby nie było grudek , nie może też być zbyt rzadki, bo spłynie
dodać trochę cukru pudru i wymieszać.