Składniki:
3/4 szklanki śmietany 18 %
20 dag. czekolady gorzkiej
20 dag. czekolady mlecznej
4 łyżki rumu
20 dag. zmielonych migdałów
20 dag. orzechów
10 dag. kolorowej posypki
1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Gorzką czekoladę zetrzeć, dodać do gorącej śmietany i dokładnie wymieszać. Następnie dodać migdały, orzechy i rum. Masę włożyć do lodówki, aby zastygła. Uformować z masy kulki, ułożyć na desce i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki kulki ponabijać na długie drewniane patyczki i zanurzać w rozpuszczonej w garnuszku mlecznej czekoladzie. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki. Kulki obtoczyć w wiórkach i kolorowej posypce. Przechowywać w lodowce.