Składniki:
1 kurczak
4 pomarańcze
1 cytryna
12 cienkich plasterków wędzonej słoniny
1 szklanka rosołu (może być z kostki
10 dag masła
1 i 1/2 szklanki ryżu
tymianek
gałka muszkatołowa,
pieprz
sól
Wykonanie;
Kurczaka podzielić na 6 części, włożyć do garnka, zalać sokiem wyciśniętym z 3 pomarańczy i cytryny, odstawić. Po 2 godzinach do kurczaka wlać gorący rosół z łyżką masła i odrobiną tymianku, gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę skórki startej z cytryny i pomarańczy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, po czym wyjąć kurczaka z sosu, na każdym kawałku położyć cząstkę pomarańczy i owinąć dwoma plastrami słoniny, spiąć wykałaczką. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu położyć resztę masła i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika lub grilla. Sos przecedzić przez sitko, dodać trochę startych skórek pomarańczy. Ugotować ryż, wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim kurczaka. Sos podać osobno