KURCZAK W ROSOLE

Składniki:

 

1/2 kurczaka (około 60 dag.) podzielonego na 4 porcje

1 marchewka pokrojona w kawałki

1/8 selera lub 2 łodygi selera naciowego pokrojone na 5-centymetrowe kawałki

1 cebula

1  mała pietruszka pokrojona w kawałki

1/2 łyżeczki przyprawy do zup lub vegety (do wyboru)

sól

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 szklanki wrzącej wody

posiekana natka pietruszki lub koperek

 

Wykonanie:

 

Kawałki kurczaka sparzyć wrzątkiem, usunąć  nadmiar tłuszczu, włożyć do głębokiego naczynia  żaroodpornego ( pojemność 3 litry), dodać warzywa i pozostałe składniki, zalać 4 szklankami gotującej się wody. Woda powinna przykrywać inne składniki najwyżej -centymetrową warstwą). Naczynie przykryć i mikrofalować 10-15 minut przy maksymalnej mocy (100%).  Zmniejszyć moc do średniej (50%) i mikrofalować dalsze 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć cebulę. Posypać zieleniną.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *