KURKOWY PRZYSMAK BACY

Składniki:

70 dag. świeżych kurek

 30 dag. podgrzybków

1 duża cebula

10 dag. masła

1/2 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka śmietany kremówki

3 łyżki posiekanej natki

sól

mielony biały pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyść, dokładnie wypłucz, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wrzuć do dużej ilości wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 7 minut od momentu zagotowania. Odcedź, osącz. Małe grzybki przekrój na pół, natomiast większe sztuki potnij na 4 części. Cebulę obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzej masło, włóż do niego przygotowane grzyby i smaż 10 minut. Dodaj posiekaną cebulę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wlej gorący bulion. Całość  duś na małym ogniu przez 20 minut. Śmietanę wymieszaj z natką polej duszone grzyby tuż przed podaniem , udekoruj listkami ziół.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *